10 problémů s krásou - jedna odpověď: jak používat kokosový olej. - bedivine.cz
Krása

10 problémů s krásou – jedna odpověď: jak používat kokosový olej

Někteří z vás už jistě slyšeli o projektu Beauty Brains, kde skuteční chemici Perry Romanowski a Valerie George odpovídají na nejrůznější otázky týkající se krásy. Zde jsou některé jejich odpovědi týkající se péče o vlasy, a mimochodem, na některých místech docela nečekané.

Může kokosový olej proniknout do struktury vlasů?

Kokosový olej je jedním z mála přírodních olejů, které prokazatelně pronikají hluboko do vlasů. Problém byl v tom, že neexistoval způsob, jak vyčíslit, kolik oleje se do vlasů skutečně dostalo. Výzkumný dokument z roku 2012 popsal metodu využívající radioaktivně značený kokosový olej. Vědci byli schopni sledovat, kolik oleje skutečně proniklo do vlasů a kolik zůstalo na povrchu.

Ukázalo se, že vlasy dokážou během hodiny absorbovat asi 15 % své hmotnosti v kokosovém oleji. Aplikace kokosového oleje přes noc (šest hodin) zvyšuje absorpci na cca 20-25%. Kokosový olej byl tedy uznáván jako účinná přírodní složka péče o vlasy.

Photo1

Je pravda, že používání ricinového oleje může zvýšit tloušťku vašich vlasů a urychlit jejich růst?

Často slýchám o výhodách ricinového oleje, ale nikdy se mi o něm nepodařilo nic najít ve vědeckých publikacích. Jak již bylo řečeno, našel jsem mnoho článků uvádějících, že ricinový olej a jeho deriváty způsobují dermatitidu na kůži.

Proč tedy populární fáma tvrdí, že ricinový olej je skvělý pro růst vlasů? Ricinový olej se získává ze semen rostliny Ricinus communis. Semena jsou bohatá na mononenasycenou mastnou kyselinu ricinolejovou, která může působit jako zvlhčovadlo. Je to extrémně viskózní, lepkavý olej, který pravděpodobně dodává vlasům lesk. Když se vám vlasy mastí, změknou a můžete omezit lámání. Snížení lámavosti pomáhá vytvořit iluzi rychlejšího růstu vlasů. Sečteno a podtrženo, nemyslím si, že ricinový olej vám pomůže s růstem vlasů a doporučila bych použít lehčí vlasový olej.

Tuhé šampony a kondicionéry mají stejné vlastnosti jako klasické tekuté.

V zásadě jejich receptury používají mnoho stejných složek jako standardní receptury, ale s mnohem menším množstvím vody. Lush používá jako hlavní pevný čisticí prostředek laurylsulfát sodný. Mají také tuhé šampony, které obsahují laurethsulfát sodný a laurethsulfosukcinát disodný. Další oblíbenou složkou tuhých šamponů je kokoylisethionát sodný. To vše jsou standardní mycí základy pro šampony. Viděla jsem další tuhý šampon na bázi Sodium Cocoate, je to spíše mýdlo, které vlasům neprospívá.

Při vytváření pevného kondicionéru je voda ve složení nahrazena pevnou látkou, jako je kokosový olej nebo bambucké máslo, ale ve složení jsou také zahrnuty běžné složky kondicionéru, jako je behentrimonium chlorid.

Po pravdě řečeno si myslím, že tuhé kondicionéry nejsou tak účinné jako běžné kondicionéry, protože z pevné formy nezískáte dostatek produktu. Přesné míry nemám, ale tipuji, že je to asi 10x méně než u běžného tekutého produktu.

Co si myslíte o speciálních šamponech na ochranu vlasů před tvrdou vodou?

Když si lidé myli vlasy mýdlem, tvrdá voda byla vážným problémem, protože mýdlo reaguje s minerály a tvoří nerozpustné soli, které se hromadí na vlasech. Naštěstí povrchově aktivní látky používané v moderních šamponech tento problém nezpůsobují. Pokud je však vaše voda velmi tvrdá, kovové soli z vody se mohou při oplachování usazovat a hromadit na vašich vlasech. Pokud si toho nevšimnete, pravděpodobně nemusíte používat speciální šampon. Pokud naopak vaše vlasy vypadají mdle a mění barvu, pak použití chelatačního šamponu není špatný nápad. Ale je nepravděpodobné, že jej budete muset používat každý den.

Při nákupu chelatačního šamponu hledejte označení „EDTA“. To je zkratka pro ethylendiamintetraacetát, což je komplex minerálů ve vodě a pomáhá je vyplavovat. Existuje mnoho šamponů, které používají nízké koncentrace EDTA jako součást konzervantu, takže byste měli hledat šampon určený speciálně pro chelataci, který obsahuje vyšší dávky této složky.

Photo2

Je jablečný ocet dobrý na vlasy?

V reálných laboratorních testech jsme nebyli schopni prokázat významný účinek jablečného octa. Obecná vědecká shoda je, že kondicionér bude fungovat mnohem lépe než jakýkoli typ octového máchání. Ale protože ocet je kyselina, teoreticky existují tři způsoby, jak může vašim vlasům pomoci:

1. Stažení kůžičky.
Pokud jsou vaše vlasy poškozené a kutikuly jsou zvednuté, kyselé oplachování jim může pomoci srovnat vlasy a zlepšit lesk a usnadnit jejich rozčesávání.

2. Zvýšení účinnosti klimatizace.
Kvartérní amoniové kondicionéry fungují lépe při nižších hodnotách pH, ​​protože lépe přilnou k vlasům.

3. Odstranění zbytků šamponu.
Pokud šampon není úplně opláchnutý, může na vlasech zanechat matné zbytky. Ocet ji pomůže odstranit a umožní vašim vlasům zářit.

Je možné zesvětlit vlasy citronovou šťávou?

Kyselina citronová, obsažená v citronové šťávě, je velmi slabé oxidační činidlo, takže působí jako peroxid, ale mnohem slabší. Lidé si obvykle nanesou citronovou šťávu na vlasy a pak vyjdou na slunce (teplo účinek zesiluje). Chtějí věřit, že je to bezpečnější, přirozenější alternativa a do jisté míry i je. Pokud hledáte jemný zesvětlující efekt a nevadí vám trávit čas na slunci, citronová šťáva může být přírodním zesvětlovačem vlasů. Ale pokud chcete dramatickou změnu, potřebujete něco silnějšího.

Dělají přírodní složky ve složení něco pro vlasy?

Prozradím vám malé tajemství kosmetického průmyslu. Většina „přírodně“ znějících ingrediencí se používá v extrémně malých množstvích, dává se do receptur pouze proto, že je po nich poptávka, a neočekává se, že budou mít na receptury nějaký vliv. Vím, že se tomu může těžko věřit, ale je to tak. Pro tyto suroviny máme dokonce průmyslový termín „Claims Components“.

Jsem si jistý, že jste našli informace o nějakém zdroji, který říká, že kostival pomáhá předcházet krepatění a heřmánek pomáhá dodávat lesk. Ale mohu zaručit, že tento zdroj nebyl vědecký.

Pro představu, výtažek z heřmánku se obvykle prodává výrobcům kosmetiky jako 1% roztok. To znamená, že ve vzorku suroviny o hmotnosti 3 oz (~100 g) pochází pouze 1 g z rostliny heřmánku, když formulátoři vytvoří šampon nebo kondicionér z této suroviny, obvykle použijí méně než 0,1 %. Takže pokud jste použili 8 oz (~226 g) láhev šamponu,
V lahvi bude pouze 0,0023 g rostliny pravého heřmánku pravého. Je těžké si to představit, ale 0,0023 gramu je přibližně množství, které potřebujete, abyste dali jednu kapku heřmánku do 5litrového kbelíku s vodou. I když má heřmánek nějakou schopnost ovlivnit lesk (což nebylo vědecky prokázáno), ve složení ho prostě není dost, aby měl nějaký znatelný účinek.

Photo3

Informace z thebeautybrains.com

  • Tagy:
  • Teorie
  • Přírodní vlasové oleje
  • Castorový olej
  • kokosový olej
  • Tuhý šampon
  • Obnova vlasů
  • Hladkost
  • Profesionální péče
  • Profesionální kosmetika
  • Přírodní kosmetika
  • organická kosmetika
  • Ekologická péče
  • Šampon
  • Rozhovor

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Кнопка «Наверх»
bedivine.cz