Tamanu olej: výhody pro obličej a vlasy. - bedivine.cz
Krása

Tamanu olej: výhody pro obličej a vlasy

Tamanu olej: aplikační vlastnosti a přírodní vlastnosti

Tamanu olej je opravdu kouzelný prostředek přírodního původu. Je univerzální a velmi užitečný, umožňuje vyřešit spoustu problémů se zdravím a vzhledem.

Tento olej lze často nalézt v internetových obchodech s ručně vyráběnou kosmetikou. Není příliš známá, a proto si jí mnozí ani nevšimnou, nebo si ji nekoupí, protože neví, co s ní.

Složky tohoto oleje spouštějí regenerační procesy, hojí rány a zmírňují záněty. Pomáhají zmírňovat bolest. Tamanu olej podporuje hojení popálenin, působí antibakteriálně a hydratuje.

Doporučené aplikace:

  • ochrana pokožky a vlasů před agresivními vlivy prostředí;
  • léčba onemocnění pohybového aparátu, včetně revmatismu;
  • prevence stárnutí pokožky a tvorby vrásek;
  • ošetření ran, kousnutí a popálenin;
  • péče o problematickou a citlivou pleť;
  • eliminace žilních a kapilárních sítí;
  • hydratuje a vyživuje vlasy a pokožku.

Tamanu olej je účinný i při léčbě růžovky a řady dalších onemocnění.

Původ oleje Tamanu: kde a jak se získává

Tento olej se získává z jader stromu Tamanu. Jiný název pro tuto rostlinu je Laurel of Alexandria. Roste na pobřeží Tichého a Indického oceánu. Nachází se jak v písku, tak na skalách. Někdy se používá k umělému osidlování korálových ostrovů. Od starověku je rostlina považována za posvátnou mezi národy žijícími v těchto oblastech — zejména v Polynésii, na Madagaskaru a na řadě asijských ostrovů.

Tamanu kvete dvakrát ročně. Samotné plody vypadají jako meruňky, ale jsou nepoživatelné. Sklizeň nastává po úplném dozrání; semena se odstraňují pouze ručně a nic jiného. Proces se provádí co nejpečlivěji, aby nedošlo k poškození jejich tenké kůry.

Důležitou nuancí výroby je použití pouze sušených, nikoli čerstvě sklizených semen. Suší se 6 až 8 týdnů. Bylo zjištěno, že během tohoto období se složení kostí mění. Po vysušení se lisují, aby se extrahoval tamanu olej. Má jasnou vůni a nazelenalou barvu.

Fyzikální a chemické vlastnosti

Konzistenčně je olej docela hustý, dalo by se říci až viskózní. Jeho bohaté aroma matně připomíná vůni limetky; má název — „indické kari“.

Mezi hlavní komponenty patří:

  • nenasycené a nasycené kyseliny, zejména linolová a olejová;
  • lipidy;
  • glykolipidy;
  • steroly;
  • laktony;
  • kalofylolid a jeho kys.

Vlastnosti použití oleje tamanu na vlasy a obličej

Vzhledem k vlastnostem složení a vlastnostem oleje tamanu je uznáván jako univerzální. Rozsah jeho použití, včetně výroby kosmetiky, je velmi široký.

Nejčastěji se používá pro následující účely:

  1. Boj s vyrážkami a podrážděním. Pomáhá odstraňovat akné, vyrážky a zánětlivé procesy. Pomáhá také při tvorbě plenkové vyrážky u kojenců.
  2. Ochrana před spálením sluncem. Olej se používá v kosmetice při a po opalování.
  3. Zvýšený metabolismus v kůži. Olej pomáhá urychlit krevní oběh.
  4. Zlepšení stavu kloubů. Účinné v případech bolesti, stejně jako při komplexní léčbě souvisejících onemocnění.
  5. Léčba cévních a kapilárních sítí. Včetně na obličeji.
  6. Komplexní léčba kožních onemocnění. Pomáhá vyrovnat se s dermatitidou, lupénkou, jizvami a jizvami, chronickými vředy. Účinné při obnově poškozených oblastí epidermis.

Způsoby použití oleje Tamanu

Jak bylo uvedeno výše, rozsah použití tamanu je velmi široký. Uveďme několik oblíbených možností.

K tomuto účelu se olej používá buď v čisté formě, nebo s dalšími esenciálními extrakty. Jako přísadu lze použít i výtažky z jojoby, meruněk, hroznových semínek atd.

Před masáží se v ideálním případě musíte osprchovat nebo vykoupat, jít do sauny nebo lázně a napařit; minimálně očistěte pleť od nečistot jinými způsoby. Pokud je to možné, použijte peeling. Olej se nanáší na mírně vlhkou pokožku. Ihned poté vtírejte, dokud se nevstřebá. Poté se provádí masáž podle plánovaného programu.

Masky s olejem Tamanu se vyrábí pomocí ubrousků. Mohou být použity několikrát. Doporučuje se použít přírodní tkaninu. Ideálně tenké prádlo. Vyřízne se kousek podle tvaru a velikosti obličeje, poté se vyříznou otvory pro ústa a oči. Je napuštěný olejem nebo kompozicí vytvořenou na jeho základě. Před použitím se pleť očistí a napaří. Maska se aplikuje po dobu 10-15 minut. Poté může být skladován v chladničce v čisté uzavřené nádobě. Je přípustné použít jednu látku ne více než 5krát.

Pro kosmetické účely

Tamanu olej se také používá k obohacení složení jakéhokoli kosmetického přípravku. Navíc ho můžete přidat i do hotových výrobků. Pokud mluvíme o šamponu, pak by měl být přírodní. Průměrný podíl je 5 ml na 100 g Tento šampon lze používat jednou týdně, není vhodný pro časté používání. Důvodem je příliš silná koncentrace živin.

Kde koupit tamanu?

Pokud je olej Tamanu používán zevně, neexistují žádné kontraindikace, s výjimkou individuální nesnášenlivosti. Nežádoucí účinky jsou zaznamenány pouze v případě perorálního podání. Přírodní olej tamanu je vzácný produkt. Poměrně často se vyskytují padělky, ale nedávají požadovaný účinek. Tento olej byste měli kupovat pouze v ekoobchodech s dobrou pověstí. Musí mít také certifikát.

Tajemství krásy polynéských žen

Ostrovy Polynésie jsou bohaté na exotické přírodní zdroje, mořský vzduch a příznivé slunečné klima. To vše ostrované obratně využívají k zachování krásy a mládí. Po celém světě jsou známé svými hustými vlasy a zdravou pokožkou se zlatavým přirozeným leskem. Jejich tajemství krásy byla uchovávána a předávána z generace na generaci. Mnohé ze složek tajných receptur jsou nyní známé a používané mezinárodními značkami k výrobě kosmetiky.

Mýty o onemocnění jater: v televizi vám o tom neřeknou

Monoi olej na vlasy a pokožku

Exotická květina gardénie (tiare) je skutečným pokladem rajských ostrovů Polynésie a Haiti. Olej z této rostliny je aktivně zahrnut do místních tajemství krásy a je používán globálním kosmetickým průmyslem. Recept na monoi je znám již více než 2000 let. Ostrované od pradávna namáčeli okvětní lístky do rafinovaného kokosového oleje. Výsledný produkt se nazývá monoi nebo makha, což znamená „posvátný olej“. Byla velmi uctívána a používána při rituálních obřadech, byla pomazána na novorozence a cenné předměty na ochranu před zlými duchy.

Tento snadno vyrobitelný, sladce vonící olej i nadále hraje důležitou roli v polynéských rituálech krásy díky svým jedinečným vlastnostem, z nichž většina je vědecky prokázána. Květy Tiare jsou bohaté na methylsalicylát, známý pro své čistící a protizánětlivé vlastnosti. A kokosový olej je účinným zvlhčovačem pokožky a vlasů. Předpokládá se, že kokosové ořechy pěstované na korálových ostrovech a Polynésii mají superschopnosti: obsahují extra bílkoviny a produkují méně mastného oleje než ořechy pěstované v jiných oblastech.

Tajemství krásy s olejem monoi z Polynésie poznalo mnoho světových výrobců kosmetiky a parfémů. Mnoho rodin žijících na ostrovech má své vlastní recepty s monoi. Díky vysokému obsahu vitaminu E a přírodních antioxidantů v produktech jsou pokožka a vlasy ostrovanů dobře chráněny před sluncem a bodnutím komáry. Olej pomáhá v boji proti ekzémům, kožním vyrážkám, popáleninám, suchosti, svědění a striím. Po ošetření monoi se vlasy rychle zotavují z poškození, zbavují se lupů, jsou hladké, měkké a lesklé.

Květinový make-up

Květinový make-up

Již od pradávna nacházeli Polynésané díky své vynalézavosti v přírodě vše potřebné, včetně kosmetiky. Před zahájením líčení si Polynésané často oplachovali obličej infuzí jasmínových květů. Osvěžuje a zjemňuje pokožku pro lepší aplikaci kosmetiky. Před příchodem moderních kosmetických produktů používaly ženy květy ibišku ke ztmavení obočí a jako rtěnku. Takové produkty byly také léčivé, aby chránily pokožku před sluncem a větrem.

Kokos pro péči o vlasy

Je těžké si představit tajemství krásy ostrovanů bez kokosových receptů. Jedná se o všestranný produkt, který Polynésané používají v různých oblastech. Tropičtí obyvatelé po staletí používali kokosový olej jako přírodní kosmetiku. Díky němu zůstaly pokožka a vlasy déle hydratované, hebké a elastické. I když obličej není obvykle ošetřen kokosovým olejem. Bezpečnější a účinnější je podle Polynésanů aplikovat přípravek s kokosem na tělo a vlasy. Může se stát důstojným analogem drahých kondicionérů a pleťových vod.

Nahřátý kokosový olej se nanáší na vlhké vlasy před mytím a na suché prameny se olej používá jako fixátor nebo lak. Kokos navíc dodá vašim vlasům příjemné tropické aroma bez škodlivých účinků. Kyselina laurová, která se nachází v kokosu, pomáhá tělu produkovat sloučeniny, které mají antivirové, antimikrobiální a antifungální vlastnosti.

Tamanu proti vráskám

Oblíbeným tajemstvím krásy Polynésanů v péči o pleť jsou přírodní oleje. Jednou z oblíbených přísad pro výrobu kosmetických a léčivých olejů jsou ořechy tamanu. Patří k vysoké ostrovní rostlině alexandrijský vavřín. Před tisíci lety místní Polynésané objevili olej jako vynikající produkt péče o pleť. Naučili se získávat olej z oříšku tamanu, který získali sušením jader plodů vavřínu alexandrijského.

Polynéské ženy dnes aktivně používají olej v každodenní péči o pleť, aby ji chránily před horkým sluncem, vysokou vlhkostí a slanými mořskými větry. Tento produkt má bohatý tmavý odstín a bohatou dřevitou vůni. Je známý pro své antiseptické, protiplísňové vlastnosti, pomáhá zklidnit popáleniny a porazit vrásky, strie, stařecké skvrny a zarostlé chloupky. Tamanu olej (30 ml) se zředí 20 ml arganového (může být olivový) a 60 kapkami oleje Niaouli (alternativou je cedrový) a ošetří se obličej a krk, nechá se úplně zaschnout a poté se opláchne tekoucí vodou. .

Třtinový peeling

Místní obyvatelé používají cukrovou třtinu k výrobě tělových a obličejových peelingů. Dužnina rostliny se rozdrtí a spolu s přírodními oleji se jemně vtírá do pokožky. Ostrované věří, že tento typ peelingu omlazuje pokožku a obnovuje její přirozený jas. Rákosové křoviny jsou často nabízeny v hotelových lázních na tropických ostrovech. Snadno si je ale připravíte sami, třtinovou dužinu nahradíte hnědým třtinovým cukrem, který také obsahuje prospěšné látky rostliny: sklenice třtinového cukru, 10 kapek santalového dřeva nebo růžového oleje, třetina sklenice kokosového oleje důkladně promíchejte do pastovité konzistence a naneste na obličej a tělo masážními pohyby a poté se osprchujte. Třtinový peeling se používá i ke zjemnění pokožky rtů.

Kytice s afrodiziaky

Ostrované rádi nosí květinové koruny umuhei, které se tradičně tkají na mnoho polynéských svátků. Název «umukhei» se překládá jako «umu» — afrodiziakum a «hei» — květinový věnec. Tajemství spočívá nejen v kráse a rafinovanosti vybraných květin, ale také v jejich vlastnostech: kytice obsahuje afrodiziakální rostliny (ylang-ylang, jasmín, miri, ananas, santhal, monoi atd.). Ostrované věří, že nošením věnců na těle nebo na vlasech rozvíjejí ženskou smyslnost a probouzejí v mužích city. Několik slavných francouzských parfémových společností vydalo vůně se směsí, kterou Polynésané často používají ve svých věncích.

Tajemství krásy ze sopky

Tajemství krásy ze sopky

Jíl získávaný ze sopečného popela, neboli bentonitový jíl sodný, je dalším tajemstvím krásy ostrovanů. Je bohatý na prospěšné minerály a dobře odstraňuje přebytečné toxiny a oleje z pokožky. Z této hlíny se vyrábějí masky s detoxikačním účinkem, které se přidávají do různých kosmetických přípravků. Sami obyvatelé ostrova přiznávají, že jim hliněná koupel pomáhá čistit a stahovat póry po celém těle.

Používají ho také k čištění obličeje. Po takových procedurách získává pokožka rovnoměrnou texturu a zbavuje se odumřelých buněk. Síra, která je součástí sopečného popela, je považována za dezinfekční a antibakteriální prostředek. Odborníci však nabádají k maximální opatrnosti s hlínou, abyste to nepřehnali a nepoškodili si zdraví. Před použitím si přečtěte kontraindikace.

Použité fotografické materiály Shutterstock

Číst dál

LED paprsky v kosmetologii: co umí a jak je používat?

LED terapie je léčba světlem a v různých barvách. Jejich výměnou v přístroji můžete vyřešit různé kožní problémy.

Lapače tuku: nejúčinnější způsoby nápravy problémových partií na obličeji a těle

Odkud se tukové pasti berou a jak se jich zbavit? Najděte efektivní způsoby, jak opravit problémové oblasti v našem článku.

Nemoci možné ve vlaku: prevence ARVI a infekcí

Aby vaše dlouho očekávaná dovolená s výlety k moři nebo cestováním do zahraničí nebyla zastíněna různými nemocemi, musíte znát jejich příčiny.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Кнопка «Наверх»
bedivine.cz